Sunday, December 2, 2007

Adventi koszorú






Advent van, a várakozás időszaka. A tegnap délután mi is meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Idemásolok egy cikket az adventi koszorú keletkezéséről:


Az adventi koszorú első alkalommal az 1800-as évek közepén vált az áhítatos várakozás részévé, amikor egy berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor gyertyákkal díszített kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátralevő idő múlását. Századunk elején az észak-német területeken, főleg protestáns környezetben készítettek adventi koszorút, majd Ausztriában is népszerűvé vált a katolikus lakosság körében.

Advent első vasárnapjának időpontja évről évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Az egyház liturgikus színeit megjelenítő adventi koszorún a négy gyertya közül 3 lila (a bűnbánat, a megtérés jelképe) és 1 rózsaszín, ez utóbbit mindig advent harmadik vasárnapján, azaz “örömvasárnap” gyújtják meg. A koszorút uraló négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi, kerek formája pedig az örökkévalóság szimbóluma.

A valódi adventi koszorú alapja örökzöld fa, hajlékony vessző, természetes anyag, ami mohával, fenyővel egészíthető ki. De használható más örökzöld növény is, így például magyal és fagyöngy. A mai változatokon három szín dominál: a zöld, amely termést, a piros, amely az életet és a sárga vagy az arany, amely a fényt jelképezi.

2 comments: